skip to Main Content

MVO en duurzaamheid

Foto: Jan Spoelstra

Meest duurzame Strandpaviljoen van Nederland 2020!

Groen, groener, Sjoerd. Eind juli zijn wij door Strand Nederland uitgeroepen tot meest duurzame Strandpaviljoen van heel Nederland!

Floris Oud, exploitant Strandpaviljoen Sjoerd: “Hier zijn we natuurlijk hartstikke trots op! Onze bedrijfsvoering draait om uitstekend gastheerschap en kwaliteit. Maar daarnaast vinden wij het heel belangrijk om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Wij bevinden ons middenin de natuur. Sjoerd wil over vijftien jaar niet een vlot zijn dat drijft op de Noordzee. Zo is bijvoorbeeld ons verpakkingsmateriaal biologisch afbreekbaar. Niet pas het afgelopen seizoen of sinds vorige zomer. Nee, al ruim tien jaar. Dankzij onze zonnepanelen en -collectoren verbruiken wij tot wel 75% minder energie dan andere strandpaviljoens doen. Zo zijn er nog tal van duurzame oplossingen die wij toepassen bij Sjoerd. En ja, ik spreek steeds over wij. De wind staat in onze zeilen en dat komt door de fantastische en hechte club waar Sjoerd op draait. Deze prijs is van iedereen: een prachtige beloning voor 100% teamwork!”

Het juryrapport (waarbij gelet werd op alle aspecten van de bedrijfsvoering. Van schoonheid tot energieopwekking en van de menukaart tot het watergebruik): “Paviljoen Sjoerd denkt hier op ieder niveau over na. De ondernemer investeert echt in slimme en groene maatregelen en heeft daarmee een paviljoen gerealiseerd dat voor veel bedrijven als blauwdruk voor de toekomst zou kunnen dienen. Een visionaire aanpak van een innovatieve ondernemer.”

Dat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Sjoerd hoog in vaandel staat is geen geheim. Sjoerds voorganger ‘De Buren van Nes’ was het eerste strandpaviljoen in Nederland in het bezit van een Gouden Greenkey. Bij de nieuwbouw van Sjoerd zijn wij hier logischerwijs mee doorgegaan. Sjoerd heeft dan ook met trots de Gouden Green Key van ‘De Buren van Nes’ overgenomen. Daarnaast is Sjoerd in 2016 en 2017 verkozen tot het meest duurzame strandpaviljoen van Nederland. Duurzaamheid is voor een strandpaviljoen of horecabedrijf absoluut niet vanzelfsprekend, maar voor ons wel ontzettend belangrijk. Sjoerd wil namelijk over 15 jaar nog een strandpaviljoen zijn en niet een drijvend platform in zee.

Niet alleen met het bouwen is er rekening gehouden met mens en milieu. Ook in de dagelijkse bedrijfsvoering zijn we steeds op zoek naar de beste balans tussen duurzaamheid, kwaliteit, klantbeleving en gastvrijheid.

Om een tipje van de sluier op te lichten waarom wij met trots het Green Key logo mogen dragen:

  • In het mannentoilet heeft Sjoerd waterloze urinoirs en kranen met sensoren.
  • Op het dak van Sjoerd vind je zowel zonnepanelen die stroom opwekken als zonnecollectoren. De zonnecollectoren zorgen voor onder andere het warme afwaswater, wat een heleboel gas bespaart. De zonnecollectoren worden ondersteund door een warmtepomp op minder mooie dagen.
  • De verlichting bij Sjoerd is 100% LED.
  • Sjoerd gebruikt waar mogelijk lokale producten en producten uit het seizoen zoals lamsvlees van eigen lammeren en vis uit de Noordzee.
  • Sjoerd gebruikt waar mogelijk altijd een alternatief voor plastic of biologisch afbreekbaar plastic. Zie bijvoorbeeld de bamboeschuitjes voor de mayonaise en de patatbakjes bij het loket.
  • Sjoerd heeft een samenwerking met het MadNes-festival. Het surf, skate en muziekfestival  met aandacht voor natuur en milieu. Sjoerd huisvest in dat weekend het Nick Balcombe Greenstage op het terras.

Meer informatie over de Green Key vind je op www.greenkey.nl.

Back To Top